Skip to main content

Arkitekttegnet eller typehus – hvad er forskellen?

Tænker du ofte på, hvordan dit drømmehjem ser ud? Og er du usikker på, om det er et typehus eller en arkitekttegnet bolig? Du er ikke alene, for det kan være svært at gennemskue, hvad forskellen egentlig er på de to. Læs med her for at blive meget klogere, så du kan træffe et velinformeret valg, når du skal føre boligdrømmen ud i virkeligheden.

Hvad er et typehus?

Et typehus er, i sin enkleste definition, en model af et hus, der kan bygges gentagne gange med samme grunddesign på mange forskellige grunde. Disse huse følger en forudbestemt plan – og er derfor rimeligt ligetil at opføre.

Men det betyder ikke, at alle typehuse ligner hinanden. Hvis man spurgte befolkningen i 1960’erne om deres forestilling om, hvad et typehus er, ville mange nok svare et etplanshus med gule mursten og et rødt tegltag – for sådan så langt de fleste typehuse nemlig ud dengang. Men tiderne skifter – heldigvis! – Og i dag ville der være mange forskellige svar på selvsamme spørgsmål.

Der findes nemlig så mange forskellige udbydere af typehuse i dag, at grænserne mellem arkitekttegnede huse og typehuse langsomt er blevet visket ud. Typehuset anno 2020’erne spænder bredt: Fra det klassiske etplanshus, der findes i adskillige varianter over hele landet, til mere “unikke” funkis-typehuse med arkitektoniske twists og endda nogle individuelle løsninger.

I dag hævder nogle typehusfirmaer endda, at deres typehuse er “arkitekttegnede” eller “individuelle”. Men det behøver ikke at betyde, at det faktisk er tilfældet. Typehuset er nemlig kendetegnet ved at have samme grunddesign – også selvom der nogle gange er mulighed for at lave en smule om i plantegningen.


Fordele og ulemper ved at vælge et typehus

Det kan være svært at lure, om jeres drømmehjem er et typehus eller en arkitekttegnet bolig. I dag er grænserne endda lidt slørede mellem de to. Her er en række fordele og ulemper ved at vælge et typehus, som I kan læne jer op af, når I tager de store beslutninger:

Fordele ved at vælge et typehus

 • Det er enkelt at vælge et typehus
  At vælge et typehus er lidt som at gå ind i en forretning og vælge en vare direkte fra hylden. Der er klare forventninger, en fastlagt model, og I ved, hvad I får. Dette fjerner mange af de besværligheder og usikkerheder, som kan opstå, når man starter et nybyggeri fra bunden af.

 • Ét firma håndterer processen fra start til slut
  Når I vælger et typehus, slipper I for at skulle jonglere mellem forskellige entreprenører, designere og håndværkere. Alt er samlet under én hat, hvilket gør processen mere overskuelig. Det betyder også færre hovedpiner ved koordinering og tidsplanlægning.

 • I kan opføre jeres drømmehjem hurtigt
  Med en forudbestemt plan og struktur, kan typehuse ofte bygges hurtigere end arkitekttegnede huse. Dette er især fordelagtigt for dem, der er ivrige efter at flytte ind i deres nye hjem og ikke vil vente længere end højst nødvendigt.

 • Standardløsninger er ofte billigere
  Ved at genbruge afprøvede standardløsninger, kan typehusfirmaer opnå stordriftsfordele, hvilket kan resultere i besparelser for jer som forbrugere. Samtidig er der også en mindre risiko for overraskende ekstraudgifter, da det meste er forudbestemt.

Med disse fordele in mente lyder et typehus jo som gaven, der bliver ved med at give. Men desværre er det ikke nok kun at se på fordelene. Der er nemlig også ulemper ved at vælge et typehus.

Ulemper ved at vælge et typehus

 • Med typehuset vinker I farvel til de skræddersyede løsninger
  Selvom typehuse kan tilbyde en vis grad af fleksibilitet, kommer husene med deres begrænsninger. Hvis I har et klart billede af, hvordan jeres drømmebolig ser ud, er et typehus altså nok ikke vejen frem.

 • Alle grunde er forskellige
  Mens et arkitekttegnet hus kan skræddersys til jeres specifikke grund, lysindfaldet hos jer og jeres omgivelser, kan et typehus have svært ved at udnytte disse naturlige fordele fuldt ud. Dette kan betyde, at I ikke får mest muligt ud af jeres grunds unikke placering eller den omkringliggende natur.

 • Ingen uvildig rådgivning
  Når du vælger et typehus, er rådgivningen ofte fra det samme firma, som sælger huset til jer. Dette kan i nogle tilfælde betyde, at rådgivningen er farvet af virksomhedens ønske om at sælge deres produkt frem for det, der er bedst for jer.

Der er fordele og ulemper ved såvel typehuse som arkitekttegnede huse

Hvad er et arkitekttegnet hus?

Helt grundlæggende er et arkitekttegnet hus en bolig, som en arkitekt har tegnet og designet ud fra en række faktorer, såsom jeres specifikke ønsker, jeres grunds placering, lysindfald og meget mere. Hvis I vælger et arkitekttegnet hus, så vælger I med andre ord de skræddersyede løsninger til.

Helt fra projektets spæde start bliver I inddraget i designprocessen, og det betyder, at alle de drømme og ønsker, som I har til jeres hjem, kan blive ført ud i virkeligheden. Hvert hjørne, hvert rum og hvert materiale kan tilpasses til jeres ønsker og behov i det arkitekttegnede hjem. Med et arkitekttegnet hus får I ikke bare et hjem, men en unik bolig, der afspejler, hvem I er.

Men husk: Selvom processen kan være utroligt givende, kan der også være mange ukendte faktorer i spil – især i de tidlige faser af byggeriet. Så hvilke fordele og ulemper er der egentlig ved at vælge et arkitekttegnet hjem?


Fordele og ulemper ved at vælge et arkitekttegnet hus

Ligesom det er tilfældet med typehuse, er der er også både fordele og ulemper ved et arkitekttegnet hus

Fordele ved arkitekttegnede huse

 • I får et hjem, der passer til netop jer
  Et arkitekttegnet hus tilbyder den unikke mulighed for at skabe et hjem, som er skræddersyet til jeres personlige ønsker og behov. I stedet for at presse jeres ønsker, drømme og visioner ned i en allerede eksisterende kasse, bliver huset en kasse, der kan rumme alle jeres ønsker. Dette giver et mere personligt præg på boligen og sikrer, at hver kvadratmeter er optimeret til jeres livsstil og smag.

 • Professionel vejledning gennem hele processen
  Med en arkitekt ved jeres side sikrer I en fin balance mellem det æstetisk smukke og det funktionelle. Arkitekten vil rådgive, foreslå og vejlede jer, baseret på både designprincipper og praktisk erfaring, så I undgår faldgruber – samtidig med at jeres visioner bliver realiseret.

 • I får rum til at udfolde jeres visioner
  Ved at vælge et arkitekttegnet hus, bliver I en integreret del af designprocessen. I kan bringe egne ideer og visioner til bordet og se dem blive transformeret fra skitser på tegnebordet, til I kan åbne døren til jeres drømmehus. Det er en kreativ og berigende proces, der gør jeres hjem unikt og personligt.

Ulemper ved arkitekttegnede huse

 • Med typehuset vinker I farvel til de skræddersyede løsninger
  Selvom typehuse kan tilbyde en vis grad af fleksibilitet, kommer husene med deres begrænsninger. Hvis I har et klart billede af, hvordan jeres drømmebolig ser ud, er et typehus altså nok ikke vejen frem.

 • Alle grunde er forskellige
  Mens et arkitekttegnet hus kan skræddersys til jeres specifikke grund, lysindfaldet hos jer og jeres omgivelser, kan et typehus have svært ved at udnytte disse naturlige fordele fuldt ud. Dette kan betyde, at I ikke får mest muligt ud af jeres grunds unikke placering eller den omkringliggende natur.

 • Ingen uvildig rådgivning
  Når du vælger et typehus, er rådgivningen ofte fra det samme firma, som sælger huset til jer. Dette kan i nogle tilfælde betyde, at rådgivningen er farvet af virksomhedens ønske om at sælge deres produkt frem for det, der er bedst for jer.
Funkishuse – en fusion af form og funktion

Det arkitekttegnede hus giver typisk mere frihed til at udfolde jeres visioner

Sådan kommer I i gang med at bygge jeres drømmehjem

At påbegynde et nybyggeri kan virke som en stor beslutning, og der er mange overvejelser at tage højde for. Men hvis I har besluttet, at I drømmer om et funkishus, der kombinerer moderne og stilren arkitektur med praktiske løsninger, er det første skridt at finde den rette partner til at hjælpe jer med at bringe jeres vision til live.

A. Villadsenhuse har lang erfaring med at opføre arkitekttegnede funkishuse, der ikke bare er æstetisk tiltalende, men også er designet til at opfylde jeres individuelle behov. Vores lange erfaring imødekommer nogle af de ulemper, der kan være ved at vælge det arkitekttegnede drømmehjem. Med A.Villadsenhuse ved jeres side, behøver I nemlig ikke at gøre jeres egne erfaringer. Vi har bygget lidt af hvert – og dermed ved vi også, hvad der vil fungere, og hvad der måske er mindre praktisk.

Når I beslutter jer for at tage skridtet ind i nybyggeriets verden, er denne erfaring vigtig, så jeres fremtidige hjem både lever op til jeres forventninger og visioner – og er solidt og sundt at bo og leve i. Kontakt A.Villadsenhuse for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan gøre jeres boligdrømme til virkelighed.

Kom i gang med jeres drømmehjem

Indhent salgsmateriale

Se mulighederne i arkitekttegnede huse

 • Indkørsel

 • Køkken

 • Haven

  OM OS

  Arkitekttegnede A.Villadsenhuse bygget med hjerne og hjerte

  Funkis-stilen er den røde tråd i vores byggeri – rummelige køkkenalrum med plads til livet, store glasfacader, der lukker lyset ind og forskudte niveauer, der skaber en følelselse af afskærmning, selv når alle er i samme rum.

  Kontaktperson

  Michael Szelak